Sposób przygotowania:
zrazy zawijane z musztardą
Mięso opłukać, pokroić w poprzek włókien na szerokie plastry. Zbić na cienkie plastry tłuczkiem zwilżonym wodą. Słoninę pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i posiekać. Mięso osolić, każdy płat posmarować cienko musztardą, posypać cebulą i słoniną, oprószyć pieprzem, posypać bułką tartą. Zwinąć ciasno, zakładając starannie do środka boki. Spiąć szpilkami. Oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu. W miarę wyparowania uzupełniać sos wodą. Do duszących się zrazów dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i kawałek liścia laurowego. Gdy mięso będzie miękkie, dodać śmietanę wymieszaną z resztą mąki, zagotować. doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty, można go rozrzedzić rosołem lub wodą.