Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zrazy zawijane ze schabu w cebuli :

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Odmian zrazów i roladek jest tyle , że tylko wybierać jakie zrobić .

Zrazy zawijane ze schabu w cebuli  :

Składniki:

Zrazy zawijane ze schabu w cebuli :

 

  • 4 duże kotlety schabowe bez kości
  • 4 cienkie paseczki wędzonej słoninki ( tak by były krótsze niż szerokość kotleta , a grubości ok 0,5 cm )
  • 4 łyżki drobno pokrojonej surowej wędzonki ( szynka szwarcwaldzka, wędzonka krotoszyńska inne wędzonki )
  • 1 średniej wielkości korniszon przekrojony na ćwiartki
  • 4 paski skórki z razowca ( długości takiej by mieściła się na kotlecie )
  • 4 płaskie łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • mielony pieprz
  • sól
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka mięsna Knorra ( lub zamiennie inna przyprawa tego typu )

 

Sposób przygotowania:

Zrazy zawijane ze schabu w cebuli :
Kotlety rozklepać na duże , foremne płaty. Posmarować musztardą Posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć kawałek skórki razowca, kawałek korniszona, łyżkę wędzonki, pasek słoninki, kilka ,, piórek " cebuli. Założyć brzegi. Zwinąć roladkę i spiąć wykałaczkami lub związać nitką .Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać tłuszcze i obsmażyć zrazy na rumiano. Przełożyć do garnka. Na pozostały na patelni tłuszcz wsypać pokrojoną drobno cebulę i usmażyć na rumiano. Dołożyć do zrazów. Zalać wodą . Dołożyć kostkę bulionową i dusić ok 1 godziny , aż cebula się rozgotuje a płyn odparuje o połowę tworząc rumiany, gesty sos , doprawić do smaku.
Podawać z kaszą .