Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Zrolowane wieprzowe polędwiczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mąka orzechowa to idealny dodatek do dań z grzybami :)

Zrolowane wieprzowe polędwiczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zrolowane wieprzowe polędwiczki

 

 

Sposób przygotowania:

Zrolowane wieprzowe polędwiczki
Podgrzybki czyścimy, płuczemy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy cebula się zrumieni, dodajemy grzyby i smażymy 2-3 minuty. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 minut, odstawiamy do przestudzenia. Polędwiczki oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozcinamy wzdłuż głęboko na całej długości, zaczynając od środka, aby otrzymać jeden płat mięsa.Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na 3/4 powierzchni układamy warstwę grzybów i rolujemy polędwiczki. Związujemy sznurkiem lub białą nitką. Roladki podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podlewamy 1/3 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Gdy polędwiczki lekko przestygną, usuwamy sznurki. Na drugą patelnię wrzucamy pozostałe podduszone grzyby z cebulką i od razu podlewamy je śmietaną. Smażymy na niewielkim ogniu około 5 minut, aby nieco zredukować ilość sosu. Wsypujemy mąkę orzechową (a więc zmielone orzechy arachidowe), doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy polędwiczki wieprzowe i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zrolowane wieprzowe polędwiczki
Polędwiczki oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozcinamy wzdłuż głęboko na całej długości, zaczynając od środka, aby otrzymać jeden płat mięsa.
Zrolowane wieprzowe polędwiczki
Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na 3/4 powierzchni układamy warstwę grzybów i rolujemy polędwiczki.
Zrolowane wieprzowe polędwiczki
Roladki związujemy sznurkiem lub białą nitką.
Zrolowane wieprzowe polędwiczki
Roladki podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podlewamy 1/3 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Gdy polędwiczki lekko przestygną, usuwamy sznurki.