Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa a'la meksykańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zupa ze zmieloną wieprzową szynką z dodatkiem białej i czerwonej fasolki, kukurydzy, pieczarek i pomidorów z puszki...

Zupa a'la meksykańska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa a'la meksykańska

 

  • 1 cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 40 dkg wieprzowej szynki
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo zmielony do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 puszka białej fasolki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa a'la meksykańska
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić w garnku na oleju. Szynkę zmielić, wrzucić do garnka. Chwilę razem smażyć. Jak mięso się zetnie, dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć dalej, aż prawie cały płyn z grzybów odparuje. Dodać przyprawy i zioła. Wymieszać, podsmażać razem ok. 1 minutę. Dodać fasolkę białą i czerwoną razem z zalewą, kukurydzę z zalewą i pomidory razem z zalewą pomidorową. Wlać 3 szklanki wody. Wszystko wymieszać. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa a'la meksykańska
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.
Zupa a'la meksykańska
Zmielona szynka dodana do cebuli z czosnkiem i podsmażona.
Zupa a'la meksykańska
Pokrojone w półplasterki pieczarki dodane do podsmażonego mięsa.
Zupa a'la meksykańska
Warzywa z puszki dodane razem z zalewami do mięsa z grzybami.