szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

zupa jednogarnkowa a la meksykańska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

jest to danie jedno garnkowe, bardzo super jeśli lubisz takie rzeczy. z podanych produktów można jeść je dwa dni z całą rodziną.

zupa jednogarnkowa a la meksykańska

Składniki:

zupa jednogarnkowa a la meksykańska

 

  • mięso obrane z kości indyczej około 0,5 kg
  • cebule, 2 duże marchewki. 2 kostki rosołowe najlepiej z liściem laurowym,żeby nie pływał, pietruszka korzeń.
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3-4 pomidory średniej wielkości
  • 2 papryki czerwone
  • 1 przecier pomidorowy w małym słoiczku
  • 2-3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano do smaku
  • 5 łyżeczek chilli (sproszkowanego)
  • 2 łyżeczki chilli płynnego
  • pieprz
  • sęk w tym,że ma być dużo przypraw pikantnych do smaku

 

Sposób przygotowania:

zupa jednogarnkowa a la meksykańska
Mięso gotujemy z warzywami - 2 cebule drobno posiekane, 2 duże marchewki i jedna pietruszka,dodajemy dwie kostki rosołowe najlepiej z liściem laurowym. (gotujemy bulion,mięso powinno zmięknąć). Pomidory parzymy pod wrzącą wodą lub obieramy skórę obieraczką. Kroimy je w drobną kostkę. Paprykę kroimy również w kostkę, 2-3 cebulę kroimy też.Całość opiekamy na patelni.Doprawiamy 3 ząbkami czosnku,łyżką oregano,dodajemy parę kropel chilli i pieprzu cayenne lub zwykłego.(zależy od preferencji- nazywam to mexyco bo jest ostre for me). Kiedy całość się ziści dodajemy do rosołu na bazie indyka. Rosół powinien już być ok. Wyjmujemy mięso i kroimy w drobną kostkę. W zależności od preferencji można zmiksować zupę bądź podawać w neutral formie.Ja wolę kawałki produktów. Mięso pokrojone w kawałeczki bądź zmielone dodajemy z powrotem do całości. Dosypujemy puszkę fasoli i przecier pomidorowy.Całość gotujemy około 15 minut.