kakusia290

kakusia290

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Zupa Boczek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Prosta, smaczna i przyjemna w gotowaniu. Polecam.

Zupa Boczek

Składniki:

Zupa Boczek

 

Sposób przygotowania:

Zupa Boczek
1. Gotujemy mleko. W drugim garnku zagrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojony boczek i cebulę. Smażymy 2 minuty, często mieszając. Dosypujemy mąkę, mieszamy, a następnie dolewamy 1/4 mleka nadal mieszając. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy pozostałą część gorącego mleka, nie przerywając mleka.

2. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy, mieszając co jakiś czas. Zmniejszamy ogień, żeby zupa gotowała się powoli.

3. Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 1 do 2 minut, aż liście zwiędną. Próbujemy zupę i w razie potrzeby doprawiamy. Przelewamy do ogrzanej wazy lub rozlewamy bezpośrednio na talerze. Podajemy od razu.