Sposób przygotowania:
Zupa Boczek
1. Gotujemy mleko. W drugim garnku zagrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojony boczek i cebulę. Smażymy 2 minuty, często mieszając. Dosypujemy mąkę, mieszamy, a następnie dolewamy 1/4 mleka nadal mieszając. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy pozostałą część gorącego mleka, nie przerywając mleka.
2. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy, mieszając co jakiś czas. Zmniejszamy ogień, żeby zupa gotowała się powoli.
3. Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 1 do 2 minut, aż liście zwiędną. Próbujemy zupę i w razie potrzeby doprawiamy. Przelewamy do ogrzanej wazy lub rozlewamy bezpośrednio na talerze. Podajemy od razu.
2. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy, mieszając co jakiś czas. Zmniejszamy ogień, żeby zupa gotowała się powoli.
3. Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 1 do 2 minut, aż liście zwiędną. Próbujemy zupę i w razie potrzeby doprawiamy. Przelewamy do ogrzanej wazy lub rozlewamy bezpośrednio na talerze. Podajemy od razu.
Hang_Ten_Su