mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Zupa botwinkowa z jajkiem od Mariel

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna wiosenna zupka , bardzo świeża i ożywcza , zamiast żeberek można użyć boczku lub drobiowego bulionu.

Zupa botwinkowa z jajkiem od Mariel Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa botwinkowa z jajkiem od Mariel

 

Sposób przygotowania:

Zupa botwinkowa z jajkiem od Mariel
W 3 litrach wody ugotować żeberka wędzone, około 30 minut. W tym czasie przygotować warzywa. Botwinkę razem z burakiem , dokładnie umyć , buraka obrać i razem z botwinką drobno pokroić . Ziemniaki i marchewkę dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Gdy wywar jest gotowy wyjąć żeberka i wrzucić pokrojone warzywa.Gotować do momentu aż warzywa będę miękkie. Jajka ze szczyptą soli ugotować na twardo, następnie ostudzić i obrać ze skorupek. Śmietanę zahartować gorącą zupą , następnie wlać do garnka i energicznie zamieszać. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą kolendry, można też doprawić sokiem z cytryny . Podawać ze świeżym szczypiorkiem.
Zupa botwinkowa z jajkiem od Mariel
Botwinkę i buraki dokładnie umyć i drobno posiekać
Zupa botwinkowa z jajkiem od Mariel
gotować do momentu aż warzywa będą miękkie
Zupa botwinkowa z jajkiem od Mariel
zahartowaną śmietanę wlać do zupy i zamieszać