karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Zupa brukselkowa wegetariańska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sezon na brukselkę trwa! Zachęcam do zrobienia smacznej i bardzo zdrowej zupy z tych warzywek!

Zupa brukselkowa wegetariańska

Składniki:

Zupa brukselkowa wegetariańska

 

Sposób przygotowania:

Zupa brukselkowa wegetariańska
Zagotować ok. 2 litry wody. Marchewkę, pietruszkę umyć, obrać, pokroić w plasterki, część w kostkę. Cebulę posiekać. Wrzucić wszystko na gotującą się wodę z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w większe kostki. Również dodać do gotującej się wody z warzywami. Następnie umyć brukselkę, obrać z pierwszych, zazwyczaj najbrzydszych liści. Większe główki przekroić na pół, na cztery części, a część posiekać. Wrzucić do zupy i gotować ok. 10-15 minut. Tuż przed końcem gotowania dodać serek śmietanowy, masło oraz lubczyk i majeranek. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia serka. Następnie zdjąć garnek z ognia. W pół szklance wody wymieszać mąkę i wlać do zupy (jeśli są grudki, to wlać przez sitko). Ponownie postawić na ogniu, doprawić solą i pieprzem. Podgotować jeszcze chwilę na małym ogniu i wyłączyć gaz. Dodać przeciśnięty lub posiekany czosnek, wymieszać, przykryć na ok. 5 minut.

Tagi:

brukselka