buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Zupa cebulowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczna,inna niż wszystkie .Polecam

Zupa cebulowa

Składniki:

Zupa cebulowa

 

  • 1,1/2 l wywaru z kości i warzyw
  • 4 duże cebule
  • 4 kromki razowego chleba
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki tartego ostrego sera żółtego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki
  • sól,pieprz,cukier
  • posiekana natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa
Kromki razowego chleba,posmarowane masłem,ususzyć w piecu,następnie połamać na małe kawałki.Duże cebule pokrajać w kostkę i udusić na maśle na wpół rumiano,ciągle mieszając aby się nie spaliła.zalać wcześniej ugotowanym mocnym rosołem,dorzucić razowca,dodać soli i pieprzu.gotować pod przykryciem,aż się wszystko rozgotuje,przetrzeć przez gęste sito.zrobić zasmażkę z masła i mąki,rozprowadzić tym zupę i zagotować.żółtka rozbić ze śmietanką,powoli wlać do zupy.Przelać do kokilek posypać tartym serem i tuż przed podaniem zapiec,aż ser się roztopi.posypać natką