Sposób przygotowania:
Zupa cebulowa 8.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy ją na maśle do momentu aż będzie miękka i zrumieniona. W osobnym garnku gotujemy warzywa z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym solą i liściem laurowym. Cebulę zdejmujemy z ognia i czekamy aż lekko ostygnie, następnie miksujemy na gładką masę. Z wywaru wyciągamy warzywa, miksujemy razem z cebulą. Cukier karmelizujemy i wrzucamy do wywaru. Następnie zmiksowaną cebule dodajemy do wywaru i gotujemy. Pod koniec dodajemy kostki rosołowe i jeszcze przez chwilę gotujemy. Zupę zdejmujemy z ognia, doprawimy winem i pieprzem dla smaku. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Kromki chleba kroimy na połowy i skrapiamy oliwa z oliwek. Nakładamy kawałki sera i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do momentu aż ser się nie rozpuści. Podawać natychmiast