Sposób przygotowania:
Zupa cebulowa z Chamonix (Francja)60 dag cebuli
2 ząbki czosnku
2-3 gałązki tymianku
2-3 łyżki oliwy
słodka papryka
1l rosołu warzywnego
8 dag żółtego sera
100 ml wytrawnego białego wina
4 kromki bagietki
tymianek do dekoracji
cukier
sól
pieprz
Cebule pokroić w cienkie krążki. Czosnek drobno posiekać. Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć cebulę, czosnek i tymianek. Oprószyć papryką. Podlać rosołem, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 15 min. na małym ogniu, wlać wino. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Ser zetrzeć. Zupę rozlać do 4 misek, ułożyć po kromce bagietki, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Bagietki zapiekać około 15 min, na koniec przed podaniem posypać tymiankiem.