Sposób przygotowania:
Zupa cebulowa z kiełbasą
Obraną cebulę przekroić na pół i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą z masłem. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i przyprawić tymiankiem i kminkiem. Następnie dodać mąkę i smażyć aż cebula lekko zbrązowieje.
Zalać białym winem i dusić aż większość wina odparuje. Zawartość patelni wrzucić do garnka z gorącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok. 20 min.
Obraną ze skórki kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Gotować jeszcze ok. 10 min. Do smaku przyprawić pieprzem oraz solą.
Podawać z grzankami z żółtym serem.
Zalać białym winem i dusić aż większość wina odparuje. Zawartość patelni wrzucić do garnka z gorącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok. 20 min.
Obraną ze skórki kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Gotować jeszcze ok. 10 min. Do smaku przyprawić pieprzem oraz solą.
Podawać z grzankami z żółtym serem.