Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa cebulowa z grzankami i żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zamiast bulionetki do zupy można dodać kostkę rosołową.

Zupa cebulowa z grzankami i żółtym serem

Składniki:

Zupa cebulowa z grzankami i żółtym serem

 

  • 30 dag cebuli
  • 1 bulionetka
  • 1/2 szkl białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka cukru
  • 5 dag tartego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 kromki chleba tostowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z grzankami i żółtym serem
Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać pokrojony w kostkę chleb tostowy i zrumienić. W rondelku rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie wlać 2 szkl wrzącej wody, dodać bulionetkę i gotować pod przykryciem około pół godziny. Cukier wsypać na patelnię i zrobić karmel, dodać do zupy, wlać wino, przyprawić solą, pieprzem. Zupę podawać z grzankami, posypaną tartym żółtym serem.