Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa cebulowa z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupę podawać z ziemniakami lub z pieczywem.

Zupa cebulowa z kminkiem

Składniki:

Zupa cebulowa z kminkiem

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 ka cebuli
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek masła
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 szkl śmietany.
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z kminkiem
Mięso umyć, włożyć do garnka, wlać 5 szkl wody dodać obraną marchew i pietruszkę, kostkę rosołową i gotować do miękkości mięsa. Cebulę drobno pokroić i poddusić na 3 łyżkach masła, zalać rosołem i gotować pod przykryciem około 20 minut. Z mąki i pozostałego masła zrobić zasmażkę, połączyć z zupą. Ugotowane mięso z kurczaka obrać od kości, podzielić na kawałki, dodać do zupy, zagotować. Wlać śmietanę, wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem.