dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Zupa cebulowo-pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Aromatyczna zupa ze świeżych pomidorów

Zupa cebulowo-pomidorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa cebulowo-pomidorowa

 

  • 1 udko kurczaka
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 6 pomidorów
  • łyżka oliwy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka czubrycy czerwonej
  • łyżeczka oregano suszonego
  • szczypta chili
  • sól, pieprz
  • 30 dag makaronu

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowo-pomidorowa
Udko zalać zimną wodą (2 litry), dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować. Marchew, seler, pietruszkę i pora obrać i pokroić w ok. 2 cm kawałki, włożyć do garnka z gotującym się mięsem i posolić. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąć mięso, które można pokroić i wykorzystać do zupy. Cebule obrać i pokroić w pióra. Czosnek poszatkować drobno. Skórkę na pomidorach ponacinać na krzyż i zalać wrzątkiem na kilka minut. Wyjąć pomidory z wody, obrać i pokroić na kawałki (można usunąć nasiona jeśli komuś nie po drodze z nimi). Na patelnię wlać oliwę, po chwili wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć na lekko złoty kolor. Dołożyć pomidory i przyprawy, wymieszać i smażyć 5 minut. Przełożyć do garnka z wywarem. Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć w ½ szklanki wody, dolać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente, wykładać porcje na talerze i zalać zupą. Smacznego.
Zupa cebulowo-pomidorowa
Udko i włoszczyznę zagotowujemy z przyprawami
Zupa cebulowo-pomidorowa
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki
Zupa cebulowo-pomidorowa
Cebulę i czosnek należy podsmażyć na lekko złoty kolor
Zupa cebulowo-pomidorowa
Obrane ze skórki pomidory pokroić na kawałki, podsmażyć z cebulą i przyprawami