Sposób przygotowania:
Zupa cebulowo-pomidorowa
Udko zalać zimną wodą (2 litry), dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować. Marchew, seler, pietruszkę i pora obrać i pokroić w ok. 2 cm kawałki, włożyć do garnka z gotującym się mięsem i posolić. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąć mięso, które można pokroić i wykorzystać do zupy. Cebule obrać i pokroić w pióra. Czosnek poszatkować drobno. Skórkę na pomidorach ponacinać na krzyż i zalać wrzątkiem na kilka minut. Wyjąć pomidory z wody, obrać i pokroić na kawałki (można usunąć nasiona jeśli komuś nie po drodze z nimi). Na patelnię wlać oliwę, po chwili wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć na lekko złoty kolor. Dołożyć pomidory i przyprawy, wymieszać i smażyć 5 minut. Przełożyć do garnka z wywarem. Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć w ½ szklanki wody, dolać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente, wykładać porcje na talerze i zalać zupą. Smacznego.