bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Zupa cebulowo-pomidorowa z pazurem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo apetyczna i rozgrzewająca zupa cebulowo-pomidorowa z grzankami z kozim serem.

Zupa cebulowo-pomidorowa z pazurem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa cebulowo-pomidorowa z pazurem

 

  • 2-3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • cebula
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • kilka gałązek lubczyku
  • 3-5 zabków czosnku
  • 4-6 cebul (w zależności od wielkości)
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • po1 łyżeczce czerwonej papryki słodkiej i ostrej
  • łyżka otartego oregano
  • szczypta kuminu
  • odrobina cukru
  • ser kozi starty
  • kukurydza z puszki

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowo-pomidorowa z pazurem
Robimy wywar. Do garnka wkładam porcję rosołową, przygotowane obrane warzywa ; marchew, pietruszkę, seler, por, pęczek natki i lubczyk. Zalewamy zimną wodą. Cebulę trzeba opalić na gazie i dorzucić do garnka. Wszystko gotować, na malutkim ogniu ok 2 godziny. Doprawić solą i pieprzem. gotowy wywar przecedzamy i odstawiamy. Cebulę siekamy w piórka, szklimy na oliwie. Dodajemy obrany i posiekany drobno czosnek. Nastepnie koncentrat pomidorowy, któy również przesmażamy żeby się karmelizował, po czym podlewamy chochlą wywaru i przelewamy wszystko do garnka z wywarem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, paprykami, kuminem, oregano. gotujemy na wolnym ogniu ok. 7-10 minut, tak by cebula nie straciła swej jędrności a smaki się przegryzły. Na koniec dodajemy do zupy przecedzoną kukurydze. Na talerzu każdą porcje posypuję startym kozim serem. Podaje z grzankami z bułki usmażonymi na oliwie z oliwek, posypanymi oregano i startym kozim serem.
Zupa cebulowo-pomidorowa z pazurem
Pyszna zupa pomidorowa z grzanka z serem kozim