Sposób przygotowania:
Zupa cebulowo-pomidorowa z pazurem
Robimy wywar. Do garnka wkładam porcję rosołową, przygotowane obrane warzywa ; marchew, pietruszkę, seler, por, pęczek natki i lubczyk. Zalewamy zimną wodą. Cebulę trzeba opalić na gazie i dorzucić do garnka. Wszystko gotować, na malutkim ogniu ok 2 godziny. Doprawić solą i pieprzem. gotowy wywar przecedzamy i odstawiamy. Cebulę siekamy w piórka, szklimy na oliwie. Dodajemy obrany i posiekany drobno czosnek. Nastepnie koncentrat pomidorowy, któy również przesmażamy żeby się karmelizował, po czym podlewamy chochlą wywaru i przelewamy wszystko do garnka z wywarem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, paprykami, kuminem, oregano. gotujemy na wolnym ogniu ok. 7-10 minut, tak by cebula nie straciła swej jędrności a smaki się przegryzły. Na koniec dodajemy do zupy przecedzoną kukurydze. Na talerzu każdą porcje posypuję startym kozim serem. Podaje z grzankami z bułki usmażonymi na oliwie z oliwek, posypanymi oregano i startym kozim serem.
kołczu
rozmarzona.marzena
gosiczek821