marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa cebulowo-ziołowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sporządzić wywar drobiowy lub wołowy,cebule,obrać,umyć,opalić na palniku,obgotować,a potem pokroić i zmiksować z odcedzonym wywarem.Doprawić

Zupa cebulowo-ziołowa.

Składniki:

Zupa cebulowo-ziołowa.

 

  • 1 kg.średnich cebul,
  • sztuka włoszczyzny(por,marchew,seler),
  • 1 l.wywaru wołowego lub drobiowego,
  • garść suszonych lub świeżych ziół,np.oregano,bazylia,lubczyk,
  • pieprz biały lub czarny mielony,
  • 3 listki laurowe,
  • 5-6 kulek ziela angielskiego,
  • świeża natka do posypania.

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowo-ziołowa.
Gotową sztukę włoszczyzny opłukać i włożyć do garnka z wodą,dodać 4 bulionetki o smaku drobiowym lub wołowym,przyprawy zapachowe jak zioła,listki laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu pod pokrywką.Cebule obrać,umyć,przekroić na połówki i opalić lekko na palniku,wrzucić do gotującego się wywaru.Po 40 min.warzywa wraz z ziołami listkami i zielem,wyjąć,odcedzić i przełożyć na talerz.Cebule pokroić w kostkę i wrzucić do miksera z komorą,zalać przestudzonym bulionem.Zmiksować,doprawić,posypać świeżą natką,a potem przelać zupę cebulowo-ziołową do przygotowanej wazy lub dzbanków.Nalewać sobie zupę do filiżanek do zup czystych i jeść z grzankami z czerstwego pieczywa.

Tagi:

zioła