Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zupa chińska ostro-kwaśna z mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Od pierwszej łyżki w restauracji wiedziałam, że znajdę na nią przepis, jest piekielnie ostra, im dalej w las tym apetyt większy :D

Zupa chińska ostro-kwaśna z mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa chińska ostro-kwaśna z mielonym

 

  • 400-500 g mięsa mielonego (miałam wieprzowinę)
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 l bulionu
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula biała
  • 2 marchewki
  • 140 g pędów bambusa
  • 100 g kiełków grzybków Mun
  • garść grzybów Mun
  • 2 łyżeczki pomidorowego
  • 2 łyżeczki sosu chilli czosnkowego
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa chińska ostro-kwaśna z mielonym
Mięso mielone marynujemy - zalewamy oliwą, dodajemy imbir, przeciśnięty czosnek, oliwę, ocet oraz sos sojowy - dokładnie mieszamy i odstawiamy (ja zostawiłam na noc ale swobodnie wystarczy 30 - 40 minut) Grzybki mun namaczamy. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, cebule obieramy i kroimy w kostkę, papryczkę chilli drobno kroimy, pędy odlewamy z zalewy, grzybki kroimy w paseczki, kiełki odlewamy (miałam w zalewie) Do woka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę, podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę pędy bambusa i kiełki, całość dusimy razem przez około 5 minut, warzywka odsuwamy na boki i dodajemy mięso, podsmażamy, dodajemy papryczkę chilli oraz sos chilli czosnkowy, pieprz i sól dokładnie mieszamy i razem przesmażamy, następnie zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone grzybki oraz wodę z ich moczenia, całość doprawiamy koncentratem oraz solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Zupkę możemy zagęścić mąką kukurydzianą (u mnie bez zagęszczania), Wszystko gotujemy razem przez około 10 minut. Można podawać z makaronem ryżowym. Smacznego
Zupa chińska ostro-kwaśna z mielonym
przygotowałam marchewkę cebulę chilli pędy bambusa i grzybki
Zupa chińska ostro-kwaśna z mielonym
do podsmażonej cebuli dodaję marchew kiełki i pędy
Zupa chińska ostro-kwaśna z mielonym
dodajemy zamarynowane mięso oraz przyprawiamy
Zupa chińska ostro-kwaśna z mielonym
zalewamy bulionem dodajemy grzybki i przecier