2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1477]

Zupa chrzanowa-Wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa chrzanowa na białej kiełbasie, aromatyczna, smaczna, obowiązkowa propozycja na Wielkanoc miła odmiana tradycyjnego barszczu.

Zupa chrzanowa-Wielkanocna

Składniki:

Zupa chrzanowa-Wielkanocna

 

Sposób przygotowania:

Zupa chrzanowa-Wielkanocna

ETAP 1:

Obrane umyte warzywa z białą kiełbasą, zalewam około 1,5-2 litry wody, zagotowuję z liściem laurowym, zielem angielskim, doprawiam solą do smaku, gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem pół godziny.

ETAP 2:

Po ugotowaniu wywar przecedzam przez sitko, kiełbasę wyjmuję i kroję na plastry, dodaję ponownie do wywaru, doprawiam do smaku cukrem, majerankiem, solą oraz pieprzem.

Utarty chrzan mieszam z sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zabielam mąką wymieszą ze śmietaną , zagotowuję. Na talerzach posypuję świeżą rzeżuchą.

Smacznego!