alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Zupa chrzanowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ja robię ją kilka razy w roku, szczególnie w okresie jesienno zimowym. Zupa rozgrzewa ale też i syci. Jeśli lubicie chrzan to polecam Wam ją zrobić.

Zupa chrzanowa z jajkiem

Składniki:

Zupa chrzanowa z jajkiem

 

  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 50 g szynki schwarzwaldzkiej
  • 3-4 łyżki chrzanu tartego (u mnie ze słoika)
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka majeranek
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa chrzanowa z jajkiem
Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na maśle. Szynkę pokroić w cieniutkie paseczki, czosnek w plasterki dodać do cebuli i również podsmażyć. Marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę dodać do cebulki i całość chwilkę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw, dodać chrzan zagotować i zdjąć z ognia. Do śmietany dodać 2-3 łyżki gorącej zupy(by zahartować śmietanę), wymieszać i wlać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać roztarty w dłoniach majeranek. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Tagi:

tarta szynka