edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Zupa cieciorkowa z różnościami

  • 22
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kolejna zupa, która sama wymyśla się w trakcie dodawania składników. Była na tyle smaczna, że mąż prosi o powtórkę :)

Zupa cieciorkowa z różnościami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa cieciorkowa z różnościami

 

  • 1,5 marchewki
  • kawałek bulwy selera
  • kawałek pora
  • 2 łyżki masła
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach
  • 2 litry wody
  • 1 liść świeżego lubczyku
  • sól
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 puszka 400 g ciecierzycy konserwowej
  • pieprz
  • kminek mielony
  • suszona ostra papryka w proszku
  • cukier
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa cieciorkowa z różnościami
Włoszczyznę obrałam, opłukałam. Marchew i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, ziemniaki pokroiłam w kostkę, pora drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam marchew, selera i pora, i smażyłam na wolnym ogniu aż warzywa zwiotczały. Dołożyłam ziemniaki i suszoną paprykę w płatkach, chwilę razem przesmażyłam i zalałam wrzącą wodą. Dodałam liść lubczyku i suszone pomidory, posoliłam do smaku. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodałam osączoną z zalewy ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem, papryką w proszku i szczyptą cukru. Pogotowałam jeszcze chwilkę, żeby smaki się połączyły. Zupę podałam posypaną dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Zupa cieciorkowa z różnościami
Na maśle podsmażyłam startą marchewkę i selera.
Zupa cieciorkowa z różnościami
Dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę w płatkach.
Zupa cieciorkowa z różnościami
Zalałam wrzącą wodą i dodałam lubczyk i suszone pomidory.
Zupa cieciorkowa z różnościami
Na koniec dodałam osączoną ciecierzycę i doprawiłam zupę do smaku.