Sposób przygotowania:
Zupa czosnkowa z kulkami mięsnymi.
Do garnka z wodą dodać oczyszczoną i umytą włoszczyznę oraz sztukę mięsa wołowego oraz przyprawy zapachowe jak ziele i listki laurowe. Gotować pod przykryciem 40 min. na średnim ogniu. Przecedzić przez sito do drugiego garnka, obrać i zmiażdżyć oraz wycisnąć do bulionu całą główkę czosnku i doprawić maggi lub Worcesterem. Mięso i cebulę z wywaru zemleć, doprawić kaparami,pieprzem i solą. Wbić jajo i wymieszać farsz mięsny ręką oraz formować z niego małe kulki. Wrzucić je do wrzącego się bulionu na 10-15 min. Następnie wyłączyć palnik, a zupę nalewać do talerzy lub dużych filiżanek na zupę i podawać z kulkami mięsnymi, które wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na średni półmisek lub na dno talerzy i zalać bulionem czosnkowym.