gemi

gemi

Kuchcik
[Przepisów: 6]

zupa dyniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

sezon dyniowy trwa krótko. Warto więc poszaleć, póki czas :-)

zupa dyniowa

Składniki:

zupa dyniowa

 

  • 1 mała obrana i wypestkowana dynia (ok. 1 kg miąższu)
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki eko
  • pół średniej wielkości selera eko
  • pół łyżeczki lubczyku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz ziołowy, odrobina suszonego imbiru i ociupinka gałki muszkatołowej
  • płatki migdałowe bio – podprażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni

Sposób przygotowania:

zupa dyniowa
Zagotować wodę w garnku, dodać lubczyk, po czym dołożyć pokrojone w kostkę dynię, ziemniaki, marchew i seler. Gotować do miękkości. Dodać pokrojone i zeszklone na oliwie cebulę oraz czosnek, a na końcu masło i resztę przypraw. Zmiksować, wlać do talerzy i posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Podawać z ulubionymi grzankami lub bułeczkami.

Tagi:

dynia beza bezy