WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Zupa dyniowo - cukiniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczna zupa - krem z dyni i cukinii. Lekko słodka, pikantna, szybka w przygotowaniu i idealna dla wegetarian.

Zupa dyniowo - cukiniowa

Składniki:

Zupa dyniowo - cukiniowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowo - cukiniowa
Dynię wydrążamy, obieramy i kroimy w sporą kostkę. Cukinię myjemy i kroimy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę. Chwilkę podsmażamy i dodajemy dynię.

Zalewamy wodą lub bulionem kilka cm ponad poziom warzyw. Gotujemy ok 15 minut pod przykryciem i dodajemy cukinię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.

Gdy warzywa będą miękkie, blendujemy i od razu podajemy z podprażonymi pestkami dyni.

Tagi:

zupa zupa krem