renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Zupa dyniowo - czosnkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczna zupa krem na obiad

Zupa dyniowo  - czosnkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa dyniowo - czosnkowa

 

 

  • Na grzanki:
  • bagietka
  • masło czosnkowe

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowo - czosnkowa
Na początek dynię myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek również myjemy i obieramy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy: * cebulę pokrojoną w kostkę * czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie podsmażamy przez ok. 2 minuty. Kolejny krokiem jest dodanie dyni w kostce i podsmażenie przez ok. 10 minut. Po tym czasie dolewamy bulion i mleko, gotujemy 5 minut potem wszystko miksujemy na gładko i doprawiamy imbirem solą i pieprzem. Podajemy z grzankami czosnkowymi i posypaną pietruszką zieloną. Grzanki przygotowujemy w następujący sposób: bagietkę pokrojoną w kromeczki i posmarowaną masłem czosnkowym, należy pokroić w kostkę i włożyć do piekarnika do zrumienienia.
Zupa dyniowo  - czosnkowa
W rondelku na rozgrzanej oliwie zrumieniamy czosnek i cebulę
Zupa dyniowo  - czosnkowa
Dodajemy dynię pokrojona w kostkę i dalej podsmażamy
Zupa dyniowo  - czosnkowa
Następnie dolewamy bulion drobiowy i mleko
Zupa dyniowo  - czosnkowa
Wszystko miksujemy na gładką konsystencję

Tagi:

dynia