Sposób przygotowania:
Zupa fasolowa na boczku i kiełbasie
Fasolę starannie wypłukać w ciepłej wodzie, kilka razy ją zmieniając. Zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia odlać wodę w której fasola się moczyła, wlać zimną wodę i zagotować. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut.
Natępnie dodać pokrojone warzywa, dodać listek laurowy, ziele angielskie, wlać rosół i gotować do miękkości warzyw i fasoli. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony w kostkę boczek, chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę, cebulę i czosnek.
Całość smażyć często mieszając. Zawartość patelni przełożyć do garnka z fasolą i warzywami. Dodać przecier pomidorowy i jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu.
Doprawić do smaku majerankiem, świeżo mielonym czarnym pieprzem i jeśli to konieczne solą. Zupę podawać z listkami świeżego majeranku.
Natępnie dodać pokrojone warzywa, dodać listek laurowy, ziele angielskie, wlać rosół i gotować do miękkości warzyw i fasoli. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony w kostkę boczek, chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę, cebulę i czosnek.
Całość smażyć często mieszając. Zawartość patelni przełożyć do garnka z fasolą i warzywami. Dodać przecier pomidorowy i jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu.
Doprawić do smaku majerankiem, świeżo mielonym czarnym pieprzem i jeśli to konieczne solą. Zupę podawać z listkami świeżego majeranku.
zbysiowa
anemon