anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Zupa fasolowa na boczku i kiełbasie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zupa fasolowa gotowana jest niemal w każdym polskim domu. Moja jest gęsta i aromatyczna, pachnąca wędzonką i majerankiem. Odpowiednia na rozgrzewkę w chłodne dni.

Zupa fasolowa na boczku i kiełbasie

Składniki:

Zupa fasolowa na boczku i kiełbasie

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa na boczku i kiełbasie
Fasolę starannie wypłukać w ciepłej wodzie, kilka razy ją zmieniając. Zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia odlać wodę w której fasola się moczyła, wlać zimną wodę i zagotować. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut.

Natępnie dodać pokrojone warzywa, dodać listek laurowy, ziele angielskie, wlać rosół i gotować do miękkości warzyw i fasoli. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony w kostkę boczek, chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę, cebulę i czosnek.

Całość smażyć często mieszając. Zawartość patelni przełożyć do garnka z fasolą i warzywami. Dodać przecier pomidorowy i jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu.

Doprawić do smaku majerankiem, świeżo mielonym czarnym pieprzem i jeśli to konieczne solą. Zupę podawać z listkami świeżego majeranku. 

Tagi:

fasola