monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Zupa fasolowa z boczkiem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjna fasolowa z kilkoma nowymi dodatkami,które nadają jej bardzo dobry smak,polecam:)

Zupa fasolowa z boczkiem i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa fasolowa z boczkiem i papryką

 

  • 1,5 szklanki fasoli jaś
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 6-7 cm pora
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skóra z boczku
  • 150 g boczku wędzonego
  • 150 kiełbasy wiejskiej
  • 1/4 dużej papryki czerwonej świeżej
  • 2 pieczarki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z boczkiem i papryką
Fasolę najlepiej namoczyć i zostawić na noc. Niestety ja o tym zapomniałam ale znalazłam sposób aby fasolą szybciej mi się ugotowała. Do garnka włożyć fasolę praz skórę boczku i zalać wodą. Zagotować. Wsypać proszek do pieczenia,który przyspieszy gotowanie fasoli,zamieszać.Dodać sól oraz kostkę rosołową. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę średniej wielkości a por w krążki. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w cienkie słupki. Gdy fasola będzie na wpół miękka dodać warzywa ( razem z ziemniaki) i gotować wszystko do miękkości składników. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i najpierw na patelni wytopić boczek a potem dodać kiełbasę i usmażyć razem z boczkiem. Z zupy wyjąć skórę z boczku a dodać smażony boczek i kiełbasę. Następnie paprykę i pieczarki pokroić w małą kostkę i gotować jeszcze przez 5 minut. W chochli wywaru rozprowadzić koncentrat i wlać do zupy. Zagotować. Podawać gorącą zupę z pieczywem. Serdecznie polecam,naprawdę zupa jest bardzo smaczna:)
Zupa fasolowa z boczkiem i papryką
marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę a por w plasterki
Zupa fasolowa z boczkiem i papryką
papryka i pieczarki pokroić kostkę i dodać na koniec gotowania
Zupa fasolowa z boczkiem i papryką
ziemniaki pokroić w słupki
Zupa fasolowa z boczkiem i papryką
boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni