Sposób przygotowania:
Zupa fasolowa
Fasolę opłukać, zalać wodą, tak aby znacznie przykryła fasolę i moczyć od 8 do 24 godzin. Po tym czasie fasolę zagotować, dodać pokrojony w kostkę boczek, 1 kostkę bulionową, 1 łyżeczkę majeranku, liście laurowe, ziele angielskie i gotować pod przykryciem do miękkości fasoli.
W międzyczasie pokroić kiełbasę, ziemniaki i cebulę w kostkę.
Smalec rozgrzać na patelni, wrzucić kiełbasę, smażyć, aż się przyrumieni, a później wrzucić cebulę, posypać wszystko szczyptą majeranku i podsmażać, aż do zrumienienia.
Do ugotowanej fasoli wrzucić drugą kostkę bulionową, ziemniaki, wysmażoną kiełbasę wraz z cebulą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i wymieszać.
Całość gotować około 15 minut, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Na końcu przyprawić do smaku jeśli trzeba.
W międzyczasie pokroić kiełbasę, ziemniaki i cebulę w kostkę.
Smalec rozgrzać na patelni, wrzucić kiełbasę, smażyć, aż się przyrumieni, a później wrzucić cebulę, posypać wszystko szczyptą majeranku i podsmażać, aż do zrumienienia.
Do ugotowanej fasoli wrzucić drugą kostkę bulionową, ziemniaki, wysmażoną kiełbasę wraz z cebulą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i wymieszać.
Całość gotować około 15 minut, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Na końcu przyprawić do smaku jeśli trzeba.