Sposób przygotowania:
Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem
Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc do zamoczenia. Następnego dnia do fasoli dolać wody (nie wylewać wody, w której się moczyła), dodać listek, ziele, sól i wegetę.
Wszystko gotować ok. 40 minut.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, przesmażyć cebulę i czosnek i dodać do fasoli.
Boczek pokroić w drobne paski, marchew w plastry, pietruszkę w półplasterki. Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki dodać do gotującej się zupy. Gotować ok. 20 minut. Dodać majeranek, łyżeczkę papryki. Z 2 łyżek masła i mąki przygotować zasmażkę i dołożyć do garnka.
Gotować jeszcze ok. 5 minut i jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
Wszystko gotować ok. 40 minut.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, przesmażyć cebulę i czosnek i dodać do fasoli.
Boczek pokroić w drobne paski, marchew w plastry, pietruszkę w półplasterki. Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki dodać do gotującej się zupy. Gotować ok. 20 minut. Dodać majeranek, łyżeczkę papryki. Z 2 łyżek masła i mąki przygotować zasmażkę i dołożyć do garnka.
Gotować jeszcze ok. 5 minut i jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
zbysiowa
szynszyla