szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy nadchodzą zimniejsze dni z przyjemnością jest zjeść talerz rozgrzewającej zupy fasolowej. Pysznie doprawiona z posmakiem wędzonki i dodatkiem majeranku.

Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem

Składniki:

Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem
Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc do zamoczenia. Następnego dnia do fasoli dolać wody (nie wylewać wody, w której się moczyła), dodać listek, ziele, sól i wegetę.

Wszystko gotować ok. 40 minut.

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, przesmażyć cebulę i czosnek i dodać do fasoli.

Boczek pokroić w drobne paski, marchew w plastry, pietruszkę w półplasterki. Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki pokroić w drobną kostkę.

Wszystkie składniki dodać do gotującej się zupy. Gotować ok. 20 minut. Dodać majeranek, łyżeczkę papryki. Z 2 łyżek masła i mąki przygotować zasmażkę i dołożyć do garnka.

Gotować jeszcze ok. 5 minut i jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.  

Tagi:

zupa fasola