Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Zupa fasolowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo pożywana zupa podawać na obiad.

Zupa fasolowa z makaronem

Składniki:

Zupa fasolowa z makaronem

 

  • kości od mięsa
  • 20 dag marchew
  • 10 dag pietruszka
  • 5 dag seler
  • 7 dag por
  • 10 dag cebula
  • 20 dag fasola sucha
  • 20 dag makaron
  • 10 dag boczek
  • 1 dag mąka
  • sól, majeranek

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z makaronem
Poprzedniego dnia fasolę opłukać i namoczyć w wodzie.
Kości umyć, rozdrobnić, zalać zimną wodą i wygotować, wywar przecedzić.
Fasolę ugotować w tej samej wodzie w której się moczyła.
Warzywa umyć, obrać, opłukać i rozdrobnić, zalać wywarem z kości i ugotować.
Makaron ugotować we wrzącej wodzie,odcedzić.
Gdy warzywa są miękkie, dodać fasolę razem z wywarem.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć, pod koniec dodać drobno pokrojoną cebule i usmażyć, dodać mąkę i przygotować zasmażkę, rozprowadzić zimną wodą. Do zupy dodać zasmażkę, makaron, ,majeranek doprawić do smaku solą.