cyberangelus

cyberangelus

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Zupa grochowa na boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dobra zupa występująca w różnych wariacjach. Zamiast ziemniaków można zastosować grzanki, groszek ptysiowy. Można dodać też kiełbaskę.

Zupa grochowa na boczku

Składniki:

Zupa grochowa na boczku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa na boczku
Groch mocno przepłukujemy, gotujemy 40 minut. Wodę z grochem zszumować. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i gotujemy ok 15 min w lekko osolonej wodzie. Cebulę dzielimy na pół. Pół cebuli wraz z zielem angielskim, liściem laurowym, czosnkiem, kostką bulionową, ziarenkami smaku, solą i pieprzem wrzucamy po zszumowaniu wody (po ok 20 min) drugą połówkę cebuli kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę i z wcześniej skrojoną cebulą smażymy na margarynie ok 10 min. Ziemniaki odcedzamy i dodajemy do zupy wraz z majerankiem, zesmażonym boczkiem i cebulą.

Tagi:

groch