Sposób przygotowania:
Zupa grochowa na żeberkach
Fasolę namoczyć dzień wcześniej na noc. Na następny dzień zmienić wodę i dodać do fasoli żeberka oraz warzywa - marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Do garnka dodać liście laurowe i ziele angielskie. Nastawić całość na gotowanie. W trakcie gotowania dosypać solidną szczyptę soli. W osobnym garnku ugotować w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki, które po ugotowaniu odcedzić i na chwilę odstawić na bok. Po upływie około godziny, gdy warzywa zmiękną, ugotują się odłowić z zupy żeberka, seler i pietruszkę. Marchewkę także wyjąć, pokroić w kostkę i dołożyć do ugotowanych ziemniaków. Fasolę w wywarze zostawić dalej gotującą się, zmniejszyć jedynie płomień. Przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i dodać do niego mąkę, chwilkę razem całość podgrzewać do momentu połączenia się obu składników. Rozprowadzić gotową zasmażkę w gotującej się w wywarze, po żeberkach i warzywach, fasoli. Dodać do garnka ugotowane i pokrojone ziemniaki i marchewkę. Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Gotować zupę jeszcze przez chwilę i w międzyczasie doprawić ją solą i pieprzem do smaku oraz dodać sporą ilość majeranku.
ellanar
nogawkuchni
nogawkuchni
ana9