Sposób przygotowania:
Zupa grochowa
Groch opłukać, zalać wodą, tak aby znacznie przykryła groch i zagotować.
Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek, kostki bulionowe, 1 łyżeczkę majeranku, liście laurowe, ziele angielskie i gotować pod przykryciem do miękkości grochu.
W międzyczasie pokroić kiełbasę lub mięso, ziemniaki i cebulę w kostkę.
Smalec rozgrzać na patelni, wrzucić kiełbasę, smażyć, aż się przyrumieni, a później wrzucić cebulę, posypać wszystko szczyptą majeranku i podsmażać, aż do zrumienienia.
Do ugotowanego grochu wrzucić wysmażoną kiełbasę wraz z cebulą, ziemniaki przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i wymieszać.
Całość gotować około 10 minut, do miękkości ziemniaków na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Na końcu przyprawić do smaku jeśli trzeba.
Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek, kostki bulionowe, 1 łyżeczkę majeranku, liście laurowe, ziele angielskie i gotować pod przykryciem do miękkości grochu.
W międzyczasie pokroić kiełbasę lub mięso, ziemniaki i cebulę w kostkę.
Smalec rozgrzać na patelni, wrzucić kiełbasę, smażyć, aż się przyrumieni, a później wrzucić cebulę, posypać wszystko szczyptą majeranku i podsmażać, aż do zrumienienia.
Do ugotowanego grochu wrzucić wysmażoną kiełbasę wraz z cebulą, ziemniaki przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i wymieszać.
Całość gotować około 10 minut, do miękkości ziemniaków na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Na końcu przyprawić do smaku jeśli trzeba.
luna
msewka
Grochowa to jedna z moich ulubionych zup.