marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa grochowa z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupy z roślin strączkowych jak groch,cieciorka, fasola "Jaś" i pokrewne odpowiedniki jak fasola malinka,czarna, groszek zielony lub cukrowy zawierają błonnik i cynk. Odpowiednio doprawione przydają lepszego smaku.

Zupa grochowa z pomidorami

Składniki:

Zupa grochowa z pomidorami

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa z pomidorami
Groch namoczyć na noc, a nazajutrz odlać z niego wodę i nalać świeżej do garnka, gdzie się będzie gotować groch na zupę. Gotować prawie dwie godziny, aż groch zmięknie. Dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, gałązkę lubczyku oraz dwie obrane,przekrojone i opalone na palniku cebule. Przecedzić wywar przez sitko do drugiego mniejszego garnka, groch można przetrzeć pałką lub jak kto woli dodać całe miękkie kulki. Za to przetrzeć miękką włoszczyznę na pulpę lub użyć blendera zamiast pałki. Otworzyć puszkę pomidorów i wlać całą jej zawartość do garnka i znów użyć blendera. Zaprawić zupę śmietaną, przedtem ją hartując. Potem stopniowo dodać do zupy. Potem wyłączyć i doprawić majerankiem, solą i pieprzem i nalewać zupę do talerzy głębokich.

Tagi:

pomidory groch