lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Zupa grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa grzybowa to danie, które przyrządzam nie tylko na wigilijny stół ale tak na zwyczajny codzienny obiad.

Zupa grzybowa

Składniki:

Zupa grzybowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa
Grzyby świeże lub mrożone wraz z grzybami suszonymi zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko wstawiamy do zagotowania. 
Gdy grzyby się zagotują dodajemy kostki rosołowa i gotujemy około 20 minut. 

Następnie dodajemy warzywa i ziemniaki i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z 1 łyżeczka mąki i małym strumieniem dolewamy bulion grzybowy żeby zahartować śmietanę. 

Śmietanę dodajemy do zupy energicznie mieszając. Całość zagotowujemy i gotowe.