renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną niepaloną, dodatkiem ziemniaków i marchewki sprawdzi się na jesienne obiady.

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną

Składniki:

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną

 

  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 200 gram grzybów leśnych
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 20 ml śmietanki 18 %
  • sól i pieprz do smaku
  • natka koperku do posypania

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną

Etap 1

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną
Cebulę posiekać i poddusić na maśle kilka minut.

Cebulę posiekać i poddusić na maśle.

Etap 2

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną
Dodać pokrojone grzyby leśne i podsmażyć z cebulą.

Następnie dodać pokrojone grzyby leśne i podsmażyć z cebulą przez ok. 5 minut.

Etap 3

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną
Potem dodać ziemniaki i marchewkę pokrojone.

Potem dodać ziemniaki i marchewkę pokrojone w dowolny sposób i dalej podsmażać ok. 5 minut.

Etap 4

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną
Dolać bulion i wsypać kaszę, gotować pod przykryciem.

Dolać bulion i wsypać kaszę. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie.

Etap 5

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną
Następnie doprawić solą, pieprzem i śmietanką, a przed podaniem posypać natką koperku.

Następnie doprawić solą, pieprzem i śmietanką, a przed podaniem posypać natką koperku.