Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie ma to jak miseczka takiej sytej, cudownie aromatycznej zupy, która jeszcze lepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu.

Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami

Składniki:

Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami

 

  • mięso/kości na wywar (*)
  • 250-300g świeżych grzybów (**)
  • około 100g kaszy pęczak
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • domowa przyprawa rosołowa
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami
Najpierw należy ugotować wywar z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną domowej przyprawy rosołowej.

Następnie koście lub mięso wyjąć i do wywaru dodać umyte oraz pokrojone grzyby, marchew, pietruszkę, ziemniaki i selera.

Na tym etapie wsypać pęczak.

Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle i dołożyć do gotującej się zupy.

Całość gotować do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.

Na końcu do zupy wmieszać śmietanę, opcjonalnie posypać zieleniną oraz doprawić według smaku.