marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa grzybowa z kiełbasą i boczkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wędlinę,cebulę i grzyby pokroić w kostkę i plastry.Boczek podsmażyć,potem dodać resztę składników,doprawić.Zalać wodą.Zagotować i zabielić.

Zupa grzybowa z kiełbasą i boczkiem.

Składniki:

Zupa grzybowa z kiełbasą i boczkiem.

 

  • 1/2 kg.prawdziwków lub innych grzybów leśnych,
  • 30 dag.wędzonego boczku,
  • 20 dag.kiełbasy suchej krakowskiej,
  • 10 dag.tłuszczu,
  • 10 dag.mąki,
  • 200 ml.śmietany,
  • 2 cebule,
  • pęczek szczypiorku,
  • vegeta,
  • tymianek,
  • słodka mielona papryka,
  • liść laurowy,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z kiełbasą i boczkiem.
Boczek pokroić na kostkę i podsmażyć w rondlu lub garnku.Do po- -wstałego tłuszczu dodać pokrojone,cebule i grzyby w kostkę i plasterki.Doprawić różnymi przyprawami jak pieprz,tymianek,papryka,sól,włożyć liść laurowy.Potem wlać wodę i dodać vegety dwie łyżki.Zagotować,dodać łyżkę mąki,zamieszać. Dodać pokrojoną kiełbasę na plasterki do garnka z zupą.Zabielić śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną wody.Przed podaniem posypać zupę siekanym szczypiorkiem i nalewać do talerzy.