2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Zupa grzybowa z maślaczków

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Talerz takiej pożywnej zupy skutecznie zaspokaja głód....

Zupa grzybowa z maślaczków Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa grzybowa z maślaczków

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z maślaczków
Ziemniaki ,marchewkę i pietruszkę skrobiemy ,myjemy i kroimy w kostkę ,wkładamy do garnka ,dodajemy boczek gotowany wlewamy około 2 litry wody i gotujemy,dodając liśc laurowy ziele angielskie. Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę ,grzyby lekko rozmarażamy i kroimy w grubą kostkę .Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cebulę i grzyby i dusimy około 10 minut,gdyby zupa była gęsta dolać trochę wody,po tym czasie wkładamy do zupy podduszone grzyby i gotujemy do chwili aż ziemniaki będą miękkie,wrzucamy garsć drobnego makaronu,doprawiamy do smaku solą ,pogotować jeszcze 5 minut. Z mąki pszennej zrobić zawiesinę zagęscić zupę i zabielić śmietaną.
Zupa grzybowa z maślaczków
umytą włoszczyznę kroimy dodajemy kawałek boczku i gotujemy wywar
Zupa grzybowa z maślaczków
maślaczki lekko rozmrażamy i dusimy z cebulą na maśle
Zupa grzybowa z maślaczków
podduszone grzyby dodajemy do gotującego się wywaru doprawiamy