marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa grzybowa z sezamem i kolendrą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupy grzybowe lub warzywne azjatyckie są często ważnym początkiem obiadu proszonego, bo ich smak zaostrza apetyt na kolejne potrawy tego typu. Można do zup dodawać różne suszone lub świeże grzyby w tym mun,a także gamę warzyw.

Zupa grzybowa z sezamem i kolendrą

Składniki:

Zupa grzybowa z sezamem i kolendrą

 

  • 20 dag. świeżych borowików,
  • marchewka pokrojona na plasterki lub paseczki,
  • 1 por (biała część),
  • cebula średnia lub 3 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sos sojowy,
  • 1 l. bulionu drobiowego,
  • 2 cm. korzenia imbiru,
  • taca świeżych kiełków sojowych i słonecznika,
  • dwie lub trzy łyżki prażonego sezamu białego,
  • pęczek siekanej kolendry,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka pasty sambal oelek,
  • łyżka oleju sezamowego.

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z sezamem i kolendrą
Imbir obrać i utrzeć na tarce z drobnymi oczkami na pół łyzeczki.

W garnku rozgrzać oliwę z olejem sezamowym, wrzucić grzyby, cebulę, czosnek, por i marchew.

Potem dodać starty imbir, dwie łyżki sosu sojowego i bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 min.

Pod koniec gotowania dodać do zupy świeże kiełki, posiekaną kolendrę i uprażone ziarna sezamu białego.

Doprawić solą, pastą sambal oelek i pieprzem.

Nalewać i podawać z makaronem sojowym.