Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa z ziemniakami
Grzyby (użyłam maślaków i koźlarzy) oczyścić, z kapeluszy maślaków zdjąć skórkę, umyć, dowolnie pokroić. W garnku rozgrzać masło i olej, zeszklić na tym pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać grzyby. Smażyć, co chwilę mieszając, aż prawie cały płyn odparuje. Por oczyścić, pokroić w ćwierć plasterki. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Marchewki i por dodać do grzybów, smażyć razem ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Do warzyw z grzybami wlać bulion, dodać ziemniaki i trochę pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Śmietanę dokładnie rozmieszać z pół szklanki zimnej wody i mąką, powoli wlewać do zupy i cały czas mieszać. Doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.