Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa grzybowa z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zupa z koźlarzy i maślaków z dodatkiem pokrojonych ziemniaków.

Zupa grzybowa z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grzybowa z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z ziemniakami
Grzyby (użyłam maślaków i koźlarzy) oczyścić, z kapeluszy maślaków zdjąć skórkę, umyć, dowolnie pokroić. W garnku rozgrzać masło i olej, zeszklić na tym pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać grzyby. Smażyć, co chwilę mieszając, aż prawie cały płyn odparuje. Por oczyścić, pokroić w ćwierć plasterki. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Marchewki i por dodać do grzybów, smażyć razem ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Do warzyw z grzybami wlać bulion, dodać ziemniaki i trochę pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Śmietanę dokładnie rozmieszać z pół szklanki zimnej wody i mąką, powoli wlewać do zupy i cały czas mieszać. Doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa grzybowa z ziemniakami
Pokrojona w kostkę cebula szklona na rozgrzanym maśle z olejem.
Zupa grzybowa z ziemniakami
Oczyszczone umyte i pokrojone grzyby dodane do zeszklonej cebuli.
Zupa grzybowa z ziemniakami
Obrane i pokrojone marchewki dodane razem z pokrojonym porem do grzybów.
Zupa grzybowa z ziemniakami
Śmietana kremówka dokładnie wymieszana z pszenną mąką i pół szklanki zimnej wody.