Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa zapiekana
Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w paseczki. Obraną cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać grzyby, zalać gorącym rosołem. Gotować do miękkości grzybów, mieszając kilka razy. Rozwinąć ciasto francuskie i zostawić na 15 minut. Przygotować kokilki lub bulionówki (naczynia) do zapiekania zupy. Z ciasta wyciąć krążki o średnicy o 2 cm większe od średnicy naczyń. Śmietanę rozmieszać z mąką, zaciągnąć zupę i doprawić ją do smaku solą, kminkiem i białym pieprzem. Rozlać zupę do kokilek lub bulionówek i posypać siekaną zieloną pietruszką. Brzegi naczyń posmarować rozmąconym żółtkiem, ułożyć na wierzchu krążki ciasta i docisnąć do brzegów. Zapiekać 5-10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Z pozostałego ciasta można wyciąć paluchy, posypać kminkiem, upiec i podawać do zupy.