dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Zupa grzybowa zapiekana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niekonwencjonalny pomysł na pyszną zupę.

Zupa grzybowa zapiekana

Składniki:

Zupa grzybowa zapiekana

 

  • 30 dag świeżych grzybów
  • 750 ml rosołu drobiowego (może być z kostki)
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 1 żółtko
  • 30 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 5 dag masła
  • 5 dag mąki
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa zapiekana
Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w paseczki. Obraną cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać grzyby, zalać gorącym rosołem. Gotować do miękkości grzybów, mieszając kilka razy. Rozwinąć ciasto francuskie i zostawić na 15 minut. Przygotować kokilki lub bulionówki (naczynia) do zapiekania zupy. Z ciasta wyciąć krążki o średnicy o 2 cm większe od średnicy naczyń. Śmietanę rozmieszać z mąką, zaciągnąć zupę i doprawić ją do smaku solą, kminkiem i białym pieprzem. Rozlać zupę do kokilek lub bulionówek i posypać siekaną zieloną pietruszką. Brzegi naczyń posmarować rozmąconym żółtkiem, ułożyć na wierzchu krążki ciasta i docisnąć do brzegów. Zapiekać 5-10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Z pozostałego ciasta można wyciąć paluchy, posypać kminkiem, upiec i podawać do zupy.