iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Zupa gulaszowa na białym winie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Drobiowa gulaszowa na winie

Zupa gulaszowa  na białym winie

Składniki:

Zupa gulaszowa na białym winie

 

  • 1/2 szklanki wina białego półwytrawnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szt papryka czerwona
  • 1 szt papryka żółta
  • 2 łyżki masła
  • papryka słodka mielona
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • pieprz czarny mielony
  • curry Prymat
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 3 szklanki bulion
  • 2 piersi z kurczaka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa na białym winie
Papryki żółtą i czerwoną myjemy usuwamy gniazda nasienne. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Cebulę i czosnek obieramy z łupiny. Na patelni rozpuszczamy masło , podsmażamy posiekany czosnek i cebule . Mięso z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę doprawiamy papryką słodka , curry , solą i pieprzem - odstawiamy na ok 30 min. Po tym czasie mięso dodajemy na patelnię z cebulkę i czosnkiem , podsmażamy. dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki - wszystko razem smażymy. Podlewamy białym winem- wino redukujemy na dużym ogniu. Następnie dolewamy ok 3 szklanki bulionu. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką i ostrą do smaku. Na koniec dolewamy śmietanę 30 procent i gotuję jeszcze kilka minut.