Sposób przygotowania:
Zupa gulaszowa na białym winie
Papryki żółtą i czerwoną myjemy usuwamy gniazda nasienne. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Cebulę i czosnek obieramy z łupiny. Na patelni rozpuszczamy masło , podsmażamy posiekany czosnek i cebule . Mięso z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę doprawiamy papryką słodka , curry , solą i pieprzem - odstawiamy na ok 30 min. Po tym czasie mięso dodajemy na patelnię z cebulkę i czosnkiem , podsmażamy. dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki - wszystko razem smażymy. Podlewamy białym winem- wino redukujemy na dużym ogniu. Następnie dolewamy ok 3 szklanki bulionu. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką i ostrą do smaku. Na koniec dolewamy śmietanę 30 procent i gotuję jeszcze kilka minut.
marietta