Sposób przygotowania:
Zupa jabłeczno- selerowa
Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować. Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozpuścić na patelni 2 łyżki masła, poddusić seler. Przełożyć do garnka z ziemniakami. Kilka ziaren świeżo rozbitego pieprzu dodać do zupy, doprawić odrobiną ostrej papryki. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce. Rozpuścić pozostałe masło, wrzucić jabłka. Dodać cukier do smaku. Chwilę dusić, uważając, żeby jabłka się nie rozpadły. Odłożyć 1/4 podduszonych jabłek, resztę dodać do zupy, chwilę gotować. Wlać śmietanę, zmiksować. Przelać do bulionówek, posypać odłożonymi jabłkami i natką pietruszki. Podawać ze słodkimi grzankami. Przygotować grzanki. Chałkę pokroić w kosteczkę, podrumienić na maśle. Chałkę można zastąpić domowym biszkoptem albo podsłodzoną pszenną bułką.