Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Zupa jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 50
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dziś mam dzień zmian w mieszkaniu więc na szybko przygotowałam smaczną zupkę jarzynową, zupa jest gotowa w zaledwie trzydzieści minut. Jeżeli ktoś jest zwolennikiem zup to serdecznie zapraszam po przepis.

Zupa jarzynowa

Składniki:

Zupa jarzynowa

warzywa

  • 500 g mieszanki warzywnej siedmioskładnikowej,
  • 50 g tłuszczu z gęsi,
  • 5 - 7 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 100 ml śmietany 30 %,
  • 20 g świeżej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa

warzywa

Zupa Jarzynowa

Do garnka wlać półtora litra wody dodać tłuszcz gęsi lub dowolne ulubione mięso oraz warzywa ( tylko jeśli damy mięso to wtedy warzywa włożyć jak mięso będzie miękkie ). Gdy już warzywa z tłuszczem się zagotują zmniejszyć ogień i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości dodanych ziemniaków.

warzywa

Zupa Jarzynowa

Jak już ziemniaki w wywarze warzywnym są wystarczająco miękkie, doprawić zupę jeszcze według swego smaku dodać drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki, lekko zagotować po chwili wlać śmietanę szybko zamieszać aby się nie zważyła i lekko zamieszać zdjąć z ognia.

warzywa

Zupa Jarzynowa

Ugotowana zupa nie dość że szybka w przygotowaniu to jeszcze na dodatek smaczna a zapach roznoszący się po domu był taki że nie sposób było by jej nie zjeść. Ja do zup przymusowo przed podaniem dodaję świeżo zmielony pieprz czarny ale to tylko dlatego że go uwielbiam. Jeżeli ktoś nie lubi dodatku śmietany można ja pominąć i ugotować czystą zupkę. Dosłownie kilka składników a radość podniebienia i smaku bezcenna.