zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Zupa jarzynowa z topionym serkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jesień to idealna pora roku na zupy. Jako że na dworze coraz zimniej to szybko rozgrzejemy się smaczną i pożywną zupą.

Zupa jarzynowa z topionym serkiem

Składniki:

Zupa jarzynowa z topionym serkiem

 

  • ok. 2,5 l wody
  • 700 g kości wieprzowych ( u mnie mostki )
  • 7 ziemniaków
  • 4 - 5 marchewek
  • 3 młodziutkie cukinie ( lub 1/2 średniej )
  • 2 ugotowane białe buraki ćwikłowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 250 g białej kapusty
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanej naci selera
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 serki topione
  • 3/4 szk słodkiej śmietany 18 %
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z topionym serkiem
Do garnka wlać wodę i włożyć umyte kości. Gotować około 45 minut wcześniej po zagotowaniu zdjąć burzyny. Gdy wywar się gotuje przygotować warzywa czyli umyć, obrać i pokroić ( cukinii nie trzeba obierać ) w kostkę. Groszek odcedzić z zalewy na sitku. 

Gdy kości są miękkie wyjąc je i po przestudzeniu obrać z mięsa. Wywar posolić i dodać pieprz. Następnie wrzucić marchewkę i ziemniaki a także natkę pietruszki i selera oraz kapustę i gotować prawie do miękkości. Potem dodać paprykę i cukinię a gdy zmięknie wrzucić pokrojone buraki i groszek. 

Gdy zupa się gotuje dodać serki i zupę mieszać delikatnie aż się serki rozpuszczą. Po zagotowaniu wyłączyć ogień pod garnkiem i zabielić zupę śmietaną poprzez wlanie do jakiegoś naczynia śmietany, dolaniu odrobiny zupy, wymieszaniu i wlaniu do garnka z zupą. 

Wymieszać zupę i na koniec posypać posiekanym koperkiem.