MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Zupa jesienna z papryką, porem i serkiem topionym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna zupka - sycąca i rozgrzewająca, dzięki której w smaczny sposób zagospodarujemy pozostałe w lodówce warzywa. Nauczyłam się od Mamy, że końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w zupie - tak robię i zawsze jest smacznie :)

Zupa jesienna z papryką, porem i serkiem topionym

Składniki:

Zupa jesienna z papryką, porem i serkiem topionym

 

Sposób przygotowania:

Zupa jesienna z papryką, porem i serkiem topionym

ETAP 1:

Zupa jesienna z papryką, porem i serkiem topionym
Zaczynamy od ugotowania mięsa, potem dajemy warzywa

Polędwiczkę dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około pół godziny z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po tym czasie wrzucamy seler i 2 marchewki pokrojone w półplasterki, a jedną startą na grubych oczkach tarki. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki.

ETAP 2:

Zupa jesienna z papryką, porem i serkiem topionym
Paprykę i por dodajemy, gdy marchewka zacznie być miękka

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Por siekamy (u mnie była to zielona część). Dorzucamy do zupy.

ETAP 3:

Zupa jesienna z papryką, porem i serkiem topionym
Po dodaniu serka musimy dokładnie wymieszać, by się rozpuścił

Po kilku minutach dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Następnie zupę doprawiamy, dodajemy koperek, zabielamy śmietaną i zaraz po ponownym zagotowaniu wyłączamy gaz.


Tagi:

pory papryka