kakusia290

kakusia290

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Zupa Kalafiorada

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Zaskakująco smaczne połączenie kalafiora z serem. Polecam.

Zupa Kalafiorada

Składniki:

Zupa Kalafiorada

 

Sposób przygotowania:

Zupa Kalafiorada
1. Roztapiamy masło w dużym garnku. Dodajemy cebulę i podgrzewamy ją na średnim ogniu około 3 minuty, często mieszając, aż zmięknie. Wsypujemy gorczyce, mieszamy.

2. Odkładamy na bok około 85 g kalafiora, resztę wrzucamy do garnka wraz z mlekiem, wywarem i liściem laurowym. Zagotowujemy a następnie zmniejszamy ogień. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut, dopóki kalafior nie zmięknie.

3. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy resztę kalafiora, często mieszając 4 do 5 minut, aż lekko się zrumieni. Odstawiamy.

4. Wyjmujemy liść laurowy i przecieramy całą zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie podgrzewamy, lecz tylko do momentu, gdy zupa zacznie się lekko gotować.

5. Zdejmujemy z ognia, dodajemy utarty ser i mieszamy, żeby się rozpuścił. Rozlewamy do miseczek i posypujemy usmażonym kalafiorem oraz natką pietruszki. Podajemy od razu.

Tagi:

sery ser kalafior