Sposób przygotowania:
Zupa Kalafiorada
1. Roztapiamy masło w dużym garnku. Dodajemy cebulę i podgrzewamy ją na średnim ogniu około 3 minuty, często mieszając, aż zmięknie. Wsypujemy gorczyce, mieszamy.
2. Odkładamy na bok około 85 g kalafiora, resztę wrzucamy do garnka wraz z mlekiem, wywarem i liściem laurowym. Zagotowujemy a następnie zmniejszamy ogień. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut, dopóki kalafior nie zmięknie.
3. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy resztę kalafiora, często mieszając 4 do 5 minut, aż lekko się zrumieni. Odstawiamy.
4. Wyjmujemy liść laurowy i przecieramy całą zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie podgrzewamy, lecz tylko do momentu, gdy zupa zacznie się lekko gotować.
5. Zdejmujemy z ognia, dodajemy utarty ser i mieszamy, żeby się rozpuścił. Rozlewamy do miseczek i posypujemy usmażonym kalafiorem oraz natką pietruszki. Podajemy od razu.
2. Odkładamy na bok około 85 g kalafiora, resztę wrzucamy do garnka wraz z mlekiem, wywarem i liściem laurowym. Zagotowujemy a następnie zmniejszamy ogień. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut, dopóki kalafior nie zmięknie.
3. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy resztę kalafiora, często mieszając 4 do 5 minut, aż lekko się zrumieni. Odstawiamy.
4. Wyjmujemy liść laurowy i przecieramy całą zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie podgrzewamy, lecz tylko do momentu, gdy zupa zacznie się lekko gotować.
5. Zdejmujemy z ognia, dodajemy utarty ser i mieszamy, żeby się rozpuścił. Rozlewamy do miseczek i posypujemy usmażonym kalafiorem oraz natką pietruszki. Podajemy od razu.
Tit